Първа отвори избирателната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия  за

...
Първа отвори избирателната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия  за
Коментари Харесай

Висока избирателна активност в Барселона, дълги опашки в Турция

Първа отвори изборната секция в Крайстчърч в Нова Зеландия  за българските жители, които желаят да гласоподават в изборите за президент, вицепрезидент и за Народно заседание. Сънародниците ни зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 750 секции в 68 страни. Най-голям е броят на изборните секции във Англия - 132 секции, Турция – 126, Германия – 82, Испания – 69, Съединени американски щати - 55 секции, Гърция – 26.

Българските жители могат да гласоподават в разнообразни краища на света – от Осака в Япония до Сан Франциско в Съединени американски щати, от Буенос Айрес в Аржентина до Трьомсьо в Норвегия, през Абуджа в Нигерия. За тези избори за първи път се разкрива изборна секция и в Бахрейн.

Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден завършва в 06:00 часа българско време в понеделник, 15 ноември 2021 година

Спокойно стартира изборният ден в Испания. Българите гласоподават в 69 изборни секции, повече в сравнение с предходните два вота през юли и април.

Изборният ден стартира в 7 часа локално време и ще завърши в 20 часа, в случай че няма повече искащи за гласоподават. Последни отвориха изборните секции на Канарските острови поради часовата разлика. В 19 от секциите се гласоподава с машини, а в останалите 50 – с хартиени бюлетини. Заявление за гласоподаване са подали 3 202-ма души, което е по-малко от предходните два вота, само че изборната интензивност до този миг в Барселона е висока.

Отворени са две секции в Генералното консулство и изборният ден протича обикновено без катастрофи. Машините за гласоподаване са в изрядно положение. Право на глас имат даже тези българи, чийто документи за идентичност са с изтекла годност през предходната година.

Намеса на членовете на Секционните изборни комисии при вота с машини, дълги опашки и визити на представители на властта и на политическите партии в Турция – по този начин протича вота в югоизточната ни съседка, където има открити 126 секции, заяви БНР.

Не секва притокът от хора, които желаят да подадат своя глас в секциите в Турция. В двете секции в квартал " Авджълар " в Истанбул на предишния избор гласоподаваха 1200 души, в този момент се чака техният брой да доближи 3000. Някои хора чакат над 3 часа, с цел да стигнат до урната.  

По обяд гласуването замязя на политически протест – на посещаване в „ Авджълар “ пристигнаха кметът на квартала Туран Ханчерли, представител на регионалната администрация от ръководещата Партия на справедливостта и развиването, както и представители на опозиционната Републиканска национална партия и Партията на бъдещето на някогашния министър председател Ахмед Давутоглу.

Две изборни секции са отворени в Москва – в посолството и в Българския център на индустрията, и по една – в генералните консулства на страната ни в Санкт Петербург и Екатеринбург. Навсякъде ще се гласоподава с хартиени бюлетини, тъй като в нито една от секциите не се чакат в 300 и повече гласоподаватели, съобщи за БНР посланикът ни в Москва Атанас Кръстин. Посланикът чака изборна интензивност, сравнима с тази на парламентарните избори през април и юли.

В Германия се гласоподава единствено на 40 адреса. Единствено в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт и Щутгарт има изборни секции и отвън посолството и консулствата. Повече от една секция е разкрита в областите с най-голяма централизация на българи, както и предвид на досегашната интензивност на изборите. През април българите можеха да гласоподават в рекордните 62 града. Германия е изискала наложително от членовете на изборните комисии да дават документи, гарантиращи приключен имунизационен цикъл или преболедуване на Covid-19.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР